Strava-truc

stravaStrava is er vooral voor jezelf, natuurlijk. Al je prestaties worden er keurig bijgehouden, en het geeft meestal voldoening als je kunt terugkijken op wat je bijvoorbeeld dit jaar allemaal al gefietst hebt. Maar Strava is er ook voor degenen die wel houden van een beetje competitie. Vergelijken met anderen, zowel bekenden als onbekenden, kan heel bevredigend zijn. Frustrerend kan het ook zijn trouwens, maar laten we van het positieve uitgaan.

Je kunt Strava heel eenvoudig voor de gek houden, en het zo laten lijken of je fantastische prestaties neerzet, dat is algemeen bekend. Als je een stukje op je scooter gaat rijden en je zet daarbij de app aan, dan is er niemand die achteraf checkt of jij dat stukje daadwerkelijk gefietst hebt. Mooie resultaten, lijken het dan, maar wie houd je ermee voor de gek? Precies, vooral jezelf. Het blijft, voor ons hobbyfietsers dan toch in ieder geval, in de eerste plaats een spelletje. En bij spelletjes hoor je niet vals te spelen.

Dat er natuurlijk wél vals gespeeld wordt door sommigen, is ook duidelijk. Er zijn nou eenmaal mensen die niet tegen hun verlies kunnen bij spelletjes. Ze winnen liever met een trucje dan dat ze verliezen. En niet iedereen heeft een scooter, of een auto, dus soms moet je andere oplossingen verzinnen om in een klassementje bovenaan te staan als dat je enige doel is.

Toch was ik laatst verrast toen ik de truc ontdekte van een medefietsster op Strava. Tijdens mijn speurtocht naar Qommetjes* die ik mogelijk zou kunnen verbeteren ontdekte ik er een paar die op naam stonden van een zekere M. Geen voornaam, alleen een voorletter. Ik bekeek welke Qoms M. nog meer op haar naam had staan en hoe hard ze gemiddeld ongeveer fietst. Daarbij zie je dan ook het profiel van de persoon in kwestie, en eventuele foto’s die ze erbij gezet heeft. Het vreemde aan die foto’s was alleen dat er geen vrouw op te zien was. Een man in fietskleren op een fiets, een man in fietskleren op een podiumpje, twee mannen in fietskleren bij hun racefiets…

Nou zullen er vast allerlei andere verklaringen voor te verzinnen zijn, maar de meest simpele is volgens mij dat M. een man is die bij zijn profiel ‘vrouw’ heeft ingevuld. Waarom? Ja, dat zou ik aan M. moeten vragen misschien. Waarschijnlijk waren Koms wat te hoog gegrepen voor de beste man en besloot hij daarom dan maar Qoms te gaan verzamelen. Maar aan wie ga jij als stoere vent vervolgens vertellen dat je al zoveel Qoms gefietst hebt? Aan je balletvriendinnen? En wat weet je nou helemaal voor jezelf als je als man bovenaan staat in een vrouwenklassement? Dat je sneller bent dan alle vrouwen? Knap hoor. Maar andersom werkt het natuurlijk ook: op het moment dat jij als man géén Qoms meer hebt, betekent dat dat je dus op ieder segment dat je ooit gefietst hebt, gechickt** bent. En niet om het of ander, maar ik durf hier wel te voorspellen dat deze M. binnenkort geen Qommetje meer over heeft…

*Qom: queen of the mountain, een term die in Strava gebruikt wordt voor de vrouw die een bepaald stukje weg (segment) als snelste ooit gefietst heeft (en daarbij Strava gebruikte). Bij mannen heet dit een Kom – king of the mountain. Qoms en Koms worden ondanks de naam ook (en in Nederland vooral) gefietst op vlakke stukken.

**Gechickt worden: als man op de fiets worden ingehaald door een vrouw (sommige mannen ervaren dit als iets pijnlijks 😉 )

Advertenties

4 gedachtes over “Strava-truc

 1. Je kunt de man eenvoudig ‘aangeven’ bij Strava door er meldig van te maken (bij de betreffende rit klikken op het moersleuteltje). Strava controleert dan het een en ander en zetten zijn profiel weer op ‘man’. Dit melden kun je ook doen bij alle autoritten en vrouwen die de rit van hun fietsvriend uploaden (echt, dit gebeurt, en niet alleen per ongeluk… 🙄). Het voelt soms een beetje als de GeStraPo maar zo houden we de klassementen eerlijk en het spelletje hopelijk nog lang leuk 😎
  Het is oervervelend als het segment waar jij zo je best voor hebt zitten doen al gekaapt is door iemand die in de auto vanaf de sportschool (dat komt blijkbaar heel vaak voor…!) zijn of haar strava aan heeft laten staan…

  Liked by 1 persoon

  • Ik heb ooit 1 keer een rit van echtgenoot gebruikt. Ik wist op dat moment dat er geen Qommetjes zouden komen omdat ik diezelfde rit ook had gereden. Ik had er net heel veel kilometers opzitten en Garmin besloot dat ie niet meer wilde meewerken. Om een qom zo te halen zou ik niet eens leuk vinden.

   Echtgenoot heeft een aantal Kommetjes die hij onmogelijk kan halen omdat iemand ze met de speedbike heeft neergezet. Dat is enorm balen.

   Like

 2. Pingback: ‘With great power comes great responsibility’ – ingefietst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s